Nieuws

Koosjer/Mevushal Wijn

Wat houd Koosjere wijn eigenlijk in:

Koosjere wijn mag niet met dierlijke producten in aanraking komen. Dat sluit klaren met eiwit of vislijm uit. Iedere beroering met een niet-koosjer product moet tijdens de productie worden vermeden. Alleen de toezichthoudende rabbijn en Joodse arbeiders mogen vanaf het moment dat de schil van de druif breekt en most vrijkomt nog de druiven, het most en de wijn aanraken. De wijn mag rood, rosé of wit zijn. Het proces moet uiterst ‘hygiënisch gebeuren.

De druivenstokken mogen niet bemest worden, in ieder geval niet met dierlijke mest, en de wijngaard moet ieder zevende jaar braak liggen. Dan mag niet worden geoogst. De druivensoort is niet van belang voor de regels en de druiven mogen, zolang zij niet worden gekneusd, ook worden geoogst door niet-Joden op niet-Joodse grond. Een tiende van de wijn moest in de Oudheid worden weggegeven aan de Tempel in Jeruzalem. Nu wordt een op de honderd flessen weggegeven als herinnering aan die verplichting. De fles moet beslist door een Jood worden geopend. Zo niet, dan is de wijn niet koosjer meer.De koosjere jood die geen enkel risico wil lopen – denk aan restaurantbezoek of bij een catering – laat alleen mevushal wijnen schenken: die zijn koosjer en gepasteuriseerd. Deze kunnen dan ook namelijk door niet-joden geschonken worden.