Nieuws

Onze waanzinnige wijnreis door Israël

Dag 1 van onze wijnreis
Na een goede vlucht staat onze gids op ons te wachten op het vliegveld. De gids is tegelijkertijd onze chauffeur en is van oorsprong Nederlands. Onze gids is al 77 jaar oud maar chauffeerde ons nog steeds met hetzelfde gemak door het land. Inmiddels woont deze man al 55 jaar in Israël. De gids heeft recent zijn eigen reisbureau verkocht en heeft hij voor ons onderzoek gedaan naar de meest boeiendste en mooiste wijnhuizen in Israël.

De kleine week die we er zijn proberen we optimaal te benutten om zoveel mogelijk te zien en te proeven van wat het land te bieden heeft. Daarom rijden we direct naar onze eerste afspraak: Tishbi Winery. Wat een waanzinnig wijnhuis met vaardige mensen! ‘s Avonds kun je hier fantastisch eten bij het Koosjere restaurant. Koosjer staat voor de manier van bereiden, volgens de Joodse spijswetten. Ons hotel in Zichron Yaakov heeft een adembenemend uitzicht over de Middellandse zee. Israël heeft niet alleen voor de wijnliefhebber, maar ook voor de vakantieganger veel pracht en praal te bieden!

Dag 2
We beginnen de tweede dag van de wijnreis met een Israelisch ontbijt. Een majestueus ontbijt met vele soorten kazen en vis. Een echte aanrader!

Wijnhuis twee staat op de planning: Margalit, een meester in de wijn. Margalit maakte de wijn voorheen alleen voor goede vrienden. De vraag groeide echter zo hard dat zijn wijnen nu ook commercieel in de verkoop zijn. We mogen hier de jonge wijnen van de nieuwe oogst rechtstreeks uit de vaten proeven, een enerverende ervaring!

In Ceserea hangen we de toerist uit en bezoeken we het paleis van Herodes en het theater. Bijzonder en mooi om tijdens deze reis ook een stukje Israëlische historie mee te krijgen.

We verplaatsen ons naar wijnhuis Tulip. Wat een prachtig concept hebben ze hier! Tulip is een wijngaard en tegelijkertijd ook een sociale werkplaats waar veertig sociaal beperkte mensen werken. Je proeft hier niet alleen wijn, maar ook de liefde voor mensen en het plezier in de ambacht. De wijnen zijn waanzinnig!

Na alle wijnen, genoten we van een kop koffie en een goede maaltijd in Safed.

Dag 3
Onze eerste afspraak staat bij Dalton Winery. Wijnproducent van koosjere wijn. Hier wordt streng, maar dan bedoelen we ook echt streng, toezicht gehouden door orthodoxe Joden. Wij, in hun ogen ongelovigen, mogen absoluut niet te dicht bij het productieproces in de buurt komen. Het zou dan namelijk zomaar kunnen zijn dat alle wijn onrein wordt!

Later die dag bezoeken we Pelter winery, waar zelfs de eigenaar zich niet met het productieproces van 1 van zijn merken in mag laten, omdat hij geen orthodoxe Jood is.

Wanneer we naar de grens van Syrie rijden, horen we artillerie geschut knallen. Kippenvel!

Dag 4
De vierde dag begint bij Chateau Golan. Een fantastisch wijnhuis, met een gigantische wijnkelder en fijne kwaliteitswijnen. Bij het wijnhuis vertellen ze over de tulpenbollen die ze hebben ontvangen via Christenen Voor Israël. Geweldig hoe mensen over de hele wereld zich sterk maken voor Israël! En hoe enorm dit in Israël gewaardeerd wordt.

We rijden door naar Teperberg, een gigant in de Israëlische wijnindustrie. Hier stellen we een kwalitatief hoogstaand Teperberg assortiment samen om op www.israelwijn.nl aan te bieden.

ie avond bezoeken we in Jeruzalem een openluchtbeurs waar alle grote wijnproducenten aanwezig zijn. Onder het genot van een Israëlische versnapering slenterden we langs de verschillende stands, genietend van de heerlijke wijnen in een prachtige omgeving, omringd door ontzettend aardige mensen. 

Dag 5
We bezoeken Ella Valley, waar volgens de Bijbel de strijd tussen David en Goliath heeft plaatsgevonden. Later hebben we eindelijk tijd om het historische Jeruzalem te bezoeken, wat een beleving op zich is. Hier staan we onder andere stil bij de Olijfberg, Klaagmuur, Via Dolorosa en Golgotha. In 1 woord: wauw!

Die dag bezoeken we wijnhuis Midbar. Helaas niet in de woestijn, waar hun wijnranken groeien, maar in het appartement van de wijnmaker. En wat een bijzonder verhaal vertelt deze man. De eigenaar is aanhanger van het zionisme: de terugkeer van de Joden naar de staat Israël. De wijnmaker wil de woestijn vruchtbaar maken en júíst hier landbouw bedrijven. Het zand van de woestijn is hier zo fijn en daardoor niet water doorlatend. Hierdoor stroomt het water naar naar het laagste punt weg in plaats van dat het in de grond trekt. Dit weerhoudt Midbar er echter niet van om één van de beste wijnen van Israël te produceren en uitsluitend te gaan voor topkwaliteit. En wij kunnen het weten na al onze bezoeken!

Kortom; onze wijnreis naar Israël was er één om nooit meer te vergeten. Wat we geproefd hebben was ronduit uniek en verbluffend te noemen. Wij zijn om!

U kunt het inspirerende verhaal over onze wijnreis ook hier beluisteren.